K. UYTERSPROT

VOEDINGSDESKUNDIGE - DIETISTE

 

Info

 

 

 

E-consult

 

 

 

Media

 

 

 

Actueel

 

 

 

 

 

 

 

Contact

 

 

 

 

 

 

 

Welkom

 

 

 

Advies

 

 

 

 

 

 

 

Tekstvak: Katty Uytersprot
Voedingsdeskundige/Diëtiste/Nutritioniste RD
Kerkstraat 23, 9190 Stekene
Tel. +32 496 334 117
info@kattyuytersprot.be

Column : PADDESTOELEN … en sprookjes ?

Afgelopen decennia is er ontelbaar veel geschreven en gepraat over voeding, diëten en gezonde leefstijl.

Beroepshalve lees ik deze visies en meningen, maar na het lezen van het zoveelste wonderdieet moet ik echt op zoek naar mijn gezonde eetlust.

Misschien is dat de methode en werkt het dus toch…lang leve de dieetgoeroe !

Dieetgoeroe, vreemd woord...Het doet me steeds denken aan een nieuw ontdekte diersoort…een vreemd soort vogel dat ergens bovenop een berg met gestrekte vleugels, enorme boodschappen kraait….om dan weer weg te vliegen….en zijn rotzooi ? Die laat hij liggen…

To the point : er zijn veel soorten goeroes maar twee dingen hebben ze wel gemeen :

1. Zich afzetten tegen officiële voedingsvoorlichting afkomstig van de overheid want volgens de goeroes (alias de nieuwe deskundigen) zijn de voedingsrichtlijnen van de overheid achterhaald.

2. Kritiek geven op de industrie omdat ze verantwoordelijk zijn voor de ondermaatse voeding die we voorgeschoteld krijgen met een teveel aan misleidende reclame.

Elke keer opnieuw legt de overheid uit dat officiële adviezen gebaseerd zijn op de resultaten van degelijk wetenschappelijk onderzoek en dus niet op slechts enkele oppervlakkige onderzoeken.

In deze adviezen houdt men tevens rekening met het bestaande Belgische eetpatroon, zoals gebleken is uit de Belgische voedselconsumptie-peilingen.

De industrie kan volgens de goeroes nauwelijks iets goed doen. Van boer tot bord gaat het mis en tig argumenten worden aangevoerd om aan te tonen hoe slecht het met ons voedsel gaat.

De enige waarop de goeroe nooit iets te zeggen heeft dat bent u…de consument. .

Voor de goeroe bent u een passief slachtoffer van overheid en industrie en dat is makkelijker en sympathieker dan een consument op te voeden.

Wanneer u straks weer twijfelt om het zoveelste voedingsboek aan te kopen, denk dan even na dat boeken en zeker voedingsboeken net zo goed een industrie geworden is.

Zal daar één goeroe over kraaien ?

 

De laatste jaren schieten her en der “als paddestoelen uit de grond”, evenveel mensen als wondermiddelen tevoorschijn waar men terecht kan voor voedingsadvies én die in sommige gidsen zelfs onder de rubriek diëtisten/voedingsdeskundigen een plaatsje aanvragen.

De laatste jaren is het steeds moeilijker en moeilijker om de juiste kennis over gezonde voeding terug te vinden.

Zeker voor de consument, die kan het bos door de bomen niet meer zien want deskundigen of juist-niet-deskundigen, ratelen door elkaar met hun visie over gezonde voeding.

Sommige mensen vestigen zich zonder erg veel kennis, om een fikse cent bij te verdienen aan peperdure produkten die ze doodleuk adviseren en verkopen.

Vaak geven deze personen zachte adviezen zonder wetenschappelijke onderbouw.

Menselijke voeding is een uiterst ingewikkelde materie en ieder mens heeft ook zijn eigen unieke achtergrond en werking.

 

De ervaring leert dat het ontstaan van al deze nieuwe beroepen voor veel mensen grote verwarring schept….vandaar deze column om de verschillen toe te lichten.

Een gouden raad blijft echter : informeer u vooraf !

 

  DIETIST(E)/VOEDINGSDESKUNDIGE : info

  VOEDINGSCONSULENT :info

  VERMAGERINGSCOACH : info

  PERSONAL TRAINER/COACH : info

 

U kan een lijst met erkende diëtisten vinden via uw mutualiteit.

Verder kan u via De Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten gediplomeerde en erkende diëtisten opzoeken en contacteren.

Copyright © 2024, Katty Uytersprot. All rights reserved.

Follow U_Kat on Twitter